• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

AktueltFødevarer09. 05. 2023 | Allan Malmberg

Svane til patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers

AktueltFødevarer09. 05. 2023 | Allan Malmberg

Foto: Region Midtjylland

Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers fik i går en svane. Det blev nemlig certificeret med Svanemærket. Mærket dokumenterer, at Patientkøkkenet opfylder strenge miljøkrav hele vejen rundt fra indkøb af råvarer til energibesparende produktion og minimeret madspild.

Svanemærket skærpede i marts 2022 kravene til spisesteder, og det er disse nye kriterier, som Patientkøkkenet nu har dokumenteret at leve op til.

Blandt de tiltag, som danner baggrund for certificeringen, var at sige farvel til alle portionspakninger. Det betyder, at man nu må kigge langt efter portionspakket smør, smøreoste, nutella, honning og nødder. Nu serveres smør, pålæg, skæreost, pålægschokolade og marmelade på fade og i glas. Det sparer køkkenet for 326 kilo plastemballage om året.

Derudover arbejder køkkenet med at forebygge madspild, blandt andet ved at udnytte hele råvaren. Mad med lav miljø- og klimapåvirkning vægtes i højere grad. Køkkenet arbejder blandt andet intenst med at udvikle brugen af bælgfrugter og linser, som både er en bæredygtig og næringsrig råvare.

Hele processen fra tilberedning til opvask er også set efter i sømmene med henblik på at begrænse forbruget af energi, vand og uønsket kemi.

Det er ikke ukendt for patientkøkkenet at arbejde hen mod skrappe krav. I 2016 fik køkkenet Det Økologiske Spisemærke i guld og serverer i dag 98 % økologisk.

– Vi fokuserer på, at økologi og bæredygtighed hænger sammen, og derfor var det naturligt, at vi selvfølgelig skulle have Svanemærket. Det giver både motivation og faglig stolthed, at der er omtanke bag det, vi laver i køkkenet, fortæller cheføkonoma Mona Carøe.

Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers er blot det andet hospitalskøkken i Danmark, som har opnået Svanemærket efter Bispebjerg Hospital, som blev certificeret i 2022.

– Regionshospitalet Randers var det første hospital i Norden, der fik certificeret deres rengøring, og nu har de også fået certificeret deres patientkøkken. Det vidner om en ambitiøs tilgang til miljøarbejdet. Det er samtidig et godt eksempel på, hvordan også hospitaler kan bruge Svanemærket til at bidrage til den grønne omstilling – og jeg håber, at andre hospitaler vil lade sig inspirere og følge trop, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Kilde: Region Midtjylland

Skrevet i: Aktuelt, Fødevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Mere plastemballage skal designes til genbrug og genanvendelse

Fødevarer18. 09. 2023

En ny designguide skal sikre, at endnu mere plastemballage til private forbrugere bliver genbrugt og genanvendt – og ikke ender som værdiløst affald. Danskerne sorterer affald som aldrig før, og vi bliver bedre og bedre til det, viser officielle tal. Men alt for meget plastemballage, som kunne .

Storstilet plan skal få landbruget til at være vigtig spiller på energiområdet

Fødevarer18. 09. 2023

En kombination af vindmøller, biogas og solceller skal på sigt gøre, at dansk landbrug blive selvforsynende med energi, mener landbrugskoncernen Danish Agro, der står bag planen. Idéen er, at en langt højere produktion af vedvarende energi, kan kompensere for den CO2-udledning, som landbruget .

Fokus på indkøb og en klimavenlig menu har sikret lavt klimaaftryk

Fødevarer04. 09. 2023

Det kan betale sig for klimaet at tage stilling til, hvordan man sammensætter sin menu og hvad man køber ind. Coor har på sin kontrakt med Bygningsstyrelsens institutioner under ”bølge 2” sikret et flot lavt niveau af CO2e fra indkøbte råvarer. Resultatet kommer kort tid efter, at alle kantiner som .

Landets skoleelever fra 0.-6. klasse skal for første gang med i Kartondysten

Fødevarer24. 08. 2023

Over 320.000 svenske og finske elever har de seneste 12 år deltaget i Kartondysten. En fredelig kappestrid, der skal gøre dem klogere på hvordan genanvendelsen af papirfibrene i mad- og drikkekartoner foregår og gør en forskel for miljøet. Nu er turen kommet til de danske elever, der for første .

Første delrapport viser 12 veje til hurtig udtagning af lavbundsjorde

Fødevarer23. 08. 2023

Udtagning af lavbundsjorde er en effektiv vej til at reducere landbrugets CO2-udledning, og derfor blev der i 2021 planlagt at udtage 100.000 hektar. Som en del af aftalen blev det samtidig besluttet at nedsætte en ekspertgruppe, som i løbet af 2023 skal levere to delrapporter med blandt andet .

Nu skal hvidfisk også erstattes af et velsmagende plantebaseret alternativ

Fødevarer09. 08. 2023

I dag kan man finde plantebaserede erstatninger for kød og mælk, men snart kan man også finde erstatninger for hvidfisk, det er fx torsk, hvilling, kuller, kulmule, der skal lægge sig helt op af den smag, farve og tekstur, man finder i originalen. Med støtte fra Grønt Udviklings- & .

Vores holdning til klimavenlig mad skal atter en gang sættes under lup

Fødevarer01. 08. 2023

Hvorfor køber vi klimavenlig mad - og hvorfor gør vi det ikke. Det vil en gruppe forskere fra Aarhus Universitets MAPP Centre, der forsker i værdiskabelse i fødevaresektoren for forbrugere, industri og samfund, nu sætte sig for at undersøge. Undersøgelsen er en del af Kvalitetsindekset 2023, der .

15 år med fokus på at stoppe spild af vores fødevarer

Fødevarer31. 07. 2023

For 15 år siden blev bevægelsen Stop Spild Af Mad skabt af Selina Juul. Siden da har fokus på madspild i Danmark øget markant. I en nylig undersøgelse svarede 94 % af danskerne, at de oplever mere fokus på madspild i dag end for 15 år siden. Foreningens fokus på madspild har fået politikere, .

Danfoss står bag nyåbnet supermarked med fokus på energieffektivitet

Fødevarer29. 06. 2023

Supermarkeder er en integreret del af samfundet over stort set hele verden, men butikstypen er også stor-forbruger af energi. Forbruget kan dog godt sænkes markant, hvis man tager de nyeste teknologier i spil. Det viser Danfoss med deres "Smart Store", et supermarked, der er åbnet i Nordborg på .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Beckhoff Automation ApS

    Visionsintegration i Analytics – forenklet teknik og forbedret funktionalitet

  • Spirax Sarco Danmark

    Spirax Sarcos Spira-trol Steam Tight damptætte reguleringsventiler hjælper din drift

  • Beckhoff Automation ApS

    En pålidelig og fleksibel tilgang til præcise, meget dynamiske bevægelser med EtherCAT

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på EMO 2023

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på Husum Wind

  • Phoenix Contact A/S

    HI 2023: Modulære ladestikdåser til infrastruktur – har vundet flere priser

  • Beckhoff Automation ApS

    Besøg Beckhoff på HI-messen

  • Beckhoff Automation ApS

    MX-systemets portfolio udvides

  • Gemina Termix

    Største enkeltordre i Gemina Termix’ historie

  • Beckhoff Automation ApS

    Industrirobotten ATRO – nu også som multiarm robot

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Mere plastemballage skal designes til genbrug og genanvendelse

    18.09.2023

  • Storstilet plan skal få landbruget til at være vigtig spiller på energiområdet

    18.09.2023

  • Fokus på indkøb og en klimavenlig menu har sikret lavt klimaaftryk

    04.09.2023

  • Landets skoleelever fra 0.-6. klasse skal for første gang med i Kartondysten

    24.08.2023

  • Første delrapport viser 12 veje til hurtig udtagning af lavbundsjorde

    23.08.2023

  • Nu skal hvidfisk også erstattes af et velsmagende plantebaseret alternativ

    09.08.2023

  • Vores holdning til klimavenlig mad skal atter en gang sættes under lup

    01.08.2023

  • 15 år med fokus på at stoppe spild af vores fødevarer

    31.07.2023

  • Danfoss står bag nyåbnet supermarked med fokus på energieffektivitet

    29.06.2023

  • Det populære spagnum gemmer på en række udfordringer – alternativ kan være på vej

    14.06.2023

  • Ny pulje skal støtte op om udvikling af flere plantebaserede fødevarer

    12.06.2023

  • Mere plantekost er godt for klimaet – men det dræner os for B12-vitamin

    07.06.2023

  • Vi er klar til at hoppe ombord i kødfrir burgere

    29.05.2023

  • Portionsanrettede måltider, andre menuer og bedre kommunikation har reduceret madspild

    24.05.2023

  • Velkendte nitrifikationshæmmere kan måske sænke svinekødets klimaaftryk

    22.05.2023

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik