• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

AktueltFødevarer09. 05. 2023 | Allan Malmberg

Svane til patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers

AktueltFødevarer09. 05. 2023 | Allan Malmberg

Foto: Region Midtjylland

Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers fik i går en svane. Det blev nemlig certificeret med Svanemærket. Mærket dokumenterer, at Patientkøkkenet opfylder strenge miljøkrav hele vejen rundt fra indkøb af råvarer til energibesparende produktion og minimeret madspild.

Svanemærket skærpede i marts 2022 kravene til spisesteder, og det er disse nye kriterier, som Patientkøkkenet nu har dokumenteret at leve op til.

Blandt de tiltag, som danner baggrund for certificeringen, var at sige farvel til alle portionspakninger. Det betyder, at man nu må kigge langt efter portionspakket smør, smøreoste, nutella, honning og nødder. Nu serveres smør, pålæg, skæreost, pålægschokolade og marmelade på fade og i glas. Det sparer køkkenet for 326 kilo plastemballage om året.

Derudover arbejder køkkenet med at forebygge madspild, blandt andet ved at udnytte hele råvaren. Mad med lav miljø- og klimapåvirkning vægtes i højere grad. Køkkenet arbejder blandt andet intenst med at udvikle brugen af bælgfrugter og linser, som både er en bæredygtig og næringsrig råvare.

Hele processen fra tilberedning til opvask er også set efter i sømmene med henblik på at begrænse forbruget af energi, vand og uønsket kemi.

Det er ikke ukendt for patientkøkkenet at arbejde hen mod skrappe krav. I 2016 fik køkkenet Det Økologiske Spisemærke i guld og serverer i dag 98 % økologisk.

– Vi fokuserer på, at økologi og bæredygtighed hænger sammen, og derfor var det naturligt, at vi selvfølgelig skulle have Svanemærket. Det giver både motivation og faglig stolthed, at der er omtanke bag det, vi laver i køkkenet, fortæller cheføkonoma Mona Carøe.

Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers er blot det andet hospitalskøkken i Danmark, som har opnået Svanemærket efter Bispebjerg Hospital, som blev certificeret i 2022.

– Regionshospitalet Randers var det første hospital i Norden, der fik certificeret deres rengøring, og nu har de også fået certificeret deres patientkøkken. Det vidner om en ambitiøs tilgang til miljøarbejdet. Det er samtidig et godt eksempel på, hvordan også hospitaler kan bruge Svanemærket til at bidrage til den grønne omstilling – og jeg håber, at andre hospitaler vil lade sig inspirere og følge trop, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Kilde: Region Midtjylland

Skrevet i: Aktuelt, Fødevarer

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

Vi er klar til at hoppe ombord i kødfrir burgere

Fødevarer29. 05. 2023

Kunderne løb ikke skrigende bort, da Burger King for en tid ændrede menuen på deres kendte restaurant på Rådhuspladsen. Den blev nemlig 100 procent vegetarisk. Baggrunden var, at kæden ville vurderer, om danskerne er klar til mere vegetarisk mad. Og det er vi, hvis man skal tro tallene fra Burger .

Portionsanrettede måltider, andre menuer og bedre kommunikation har reduceret madspild

Fødevarer24. 05. 2023

ISS og Bygningsstyrelsen har arbejdet målrettet og dedikeret med at reducere madspildet i 34 kantiner i løbet af det seneste år. Det har resulteret i, at madspildet er blevet reduceret med 21 pct. på tværs af alle kantinerne, hvor der dagligt er over 5.500 spisende gæster. Fokus har især været på .

Velkendte nitrifikationshæmmere kan måske sænke svinekødets klimaaftryk

Fødevarer22. 05. 2023

Svinekødets klimaaftryk skal ned, og vejen frem kan være nitrifikationshæmmere, mener man hos BASF og Danish Crown, der er gået sammen i et pilotprojekt. 84 landmænd deltager i forsøg med over 20.000 hektar i Danmark, og vurderingen er, at man kan reducere drivhusgaspåvirkningen i .

Rester fra reje- og fiskeopdræt skal omdannes til grøn, spiselig protein- og fiberholdig tangart

Fødevarer19. 05. 2023

I stedet for at forurene havet og klimaet skal næringsstoffer og CO2 fra reje- og fiskeopdræt på land bruges til at producere en grøn protein- og fiberholdig tangart til menneskeføde. Det er formålet med et nyt stort innovationsprojekt ledet af Københavns Universitet og medfinansieret af .

Raps kan blive en ny vigtig proteinkilde hvis forskere kan pille den bitre smag væk

Fødevarer10. 05. 2023

Meget tyder på, at raps er på vej til at blive en meget vigtig proteinkilde til os mennesker. I dag anvendes raps til dyrefoder og olie, men plantens forsvar ved hjælp af bitterstofferne glucosinolater har gjort den uegnet som protein-kilde os Baggrunden for, at rapsen måske for alvor er på vej .

Svane til patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers

Fødevarer09. 05. 2023

Patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers fik i går en svane. Det blev nemlig certificeret med Svanemærket. Mærket dokumenterer, at Patientkøkkenet opfylder strenge miljøkrav hele vejen rundt fra indkøb af råvarer til energibesparende produktion og minimeret madspild. Svanemærket skærpede i .

Vi køber mindre grønt – men nedgangen er mere komplicerede end blot høj inflation

Fødevarer28. 04. 2023

Villigheden til at købe og betale ekstra for grønne dagligvare er faldende. Det viser en stor international undersøgelse i 19 lande, heriblandt Danmark. Det er konsulenthuset Simon-Kucher, som står bag Global Sustainability Study, og de danske resultater viser, at 37 procent er villige til at .

Statskontrolleret klimamærke måske på vej – i hvert fald er gruppen bag tilfreds med arbejdet

Fødevarer27. 04. 2023

Et statskontrolleret klimamærke er på trapperne. I hvert fald har en arbejdsgruppe afleveret en række anbefalinger om sådan et mærke til minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Jacob Jensen. I indstillingen står, at der bør indføres et frivilligt, statskontrolleret klimamærke. Det skal være .

Madspildsteknologi for millionbeløb skal samle information på tværs af Scandics 30 hoteller

Fødevarer19. 04. 2023

Hotelkæden Scandic installerer madspildsværktøjet ’ioLiving’ på samtlige 30 hoteller. Med massive mængder data, præcise og systematiske målinger skal den nye teknologi bidrage med ny viden og optimere hotelkædens arbejde med madspild. Investeringen er et led i Scandic-koncernens mål om at .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Beckhoff Automation ApS

    EtherCAT-klemmen ELX6233 til kompakt integration af Ethernet-APL i styringssystemet

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff Vision præmieret med 2 produktdesign priser

  • Beckhoff Automation ApS

    Tavlefri automation vinder 2 design priser

  • Phoenix Contact A/S

    Ikke-kølede CCS ladekabler – High Power Charging med 375 kW permanent

  • Beckhoff Automation ApS

    20 år med EtherCAT fra Beckhoff

  • Phoenix Contact A/S

    Phoenix Contact E-Mobility GmbH fejrer sit 10-års jubilæum

  • Gemina Termix

    Kvalitets- og arbejdsmiljøkoordinator søges

  • Gemina Termix

    Purchasing Manager søges

  • Beckhoff Automation ApS

    ATRO var blandt top 3 til Hermes Award 2023 ved Hannover messen

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff på EOT – Electronics of Tomorrow

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Vi er klar til at hoppe ombord i kødfrir burgere

    29.05.2023

  • Portionsanrettede måltider, andre menuer og bedre kommunikation har reduceret madspild

    24.05.2023

  • Velkendte nitrifikationshæmmere kan måske sænke svinekødets klimaaftryk

    22.05.2023

  • Rester fra reje- og fiskeopdræt skal omdannes til grøn, spiselig protein- og fiberholdig tangart

    19.05.2023

  • Raps kan blive en ny vigtig proteinkilde hvis forskere kan pille den bitre smag væk

    10.05.2023

  • Svane til patientkøkkenet på Regionshospitalet Randers

    09.05.2023

  • Vi køber mindre grønt – men nedgangen er mere komplicerede end blot høj inflation

    28.04.2023

  • Statskontrolleret klimamærke måske på vej – i hvert fald er gruppen bag tilfreds med arbejdet

    27.04.2023

  • Madspildsteknologi for millionbeløb skal samle information på tværs af Scandics 30 hoteller

    19.04.2023

  • Tilskyndelserne til de klimavenlige kostvaner er for små i butikkerne

    23.03.2023

  • De gode madvaner fra Covid-19 er glemt – vi smider stadig massevis af mad ud

    13.03.2023

  • Folketinget sender 675 mio. kr. ind i fond som skal sikre flere plantebaserede fødevarer

    24.02.2023

  • Supermarked med overskudsvarer åbner på det sjette europæiske marked

    17.02.2023

  • Nye afgrøder skal være selvgødende og dermed give et større udbytte i fx Afrika

    15.02.2023

  • Supermarked slår rekord i mad som reddes fra skraldspanden

    01.02.2023

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik