Gulve er en af de byggevarer, der findes et stort svanemærket udvalg af. Her kan både forbrugere og professionelle indkøbere i dag vælge mellem 3.345 forskellige gulvprodukter.
Nu skal producenterne af de svanemærkede gulve dokumentere, at deres gulve lever op til endnu skrappere krav for fortsat at kunne bruge Svanemærket i deres markedsføring:
– Svanemærket har især øget fokus på de cirkulære krav, fx ift. forlænget levetid og genanvendelse, da den cirkulære økonomi spiller en vigtig rolle for at gennemføre den nødvendige grønne omstilling af samfundet, fortæller Heidi Bugge, der er kriteriechef i Miljømærkning Danmark.
Svanemærket stiller bl.a. krav til test af kvalitet og funktion for at sikre, at gulvene kan få en lang levetid. Der er også krav om 5 års garanti, ligesom der er krav om, at gulvene skal kunne spores tilbage til producenten for at sikre mulighed for reparation og øget genanvendelse.
Svanemærket har også skærpet kemikaliekravene og udelukker bl.a. brug af PFAS, ftalater, halogenerede flammehæmmere og hormonforstyrrende stoffer. Det er både bedre for miljø og sundhed – og øger muligheden for at kunne recirkulere gulvene. Samtidig skal gulvene klare skrappe testkrav i forhold til afgasning ved brug.
– Svanemærket er på den måde et pejlemærke for forbrugere og indkøbere til at vælge gulve, der både er mere miljøvenlige og bedre for indeklimaet – uden at de behøver at være gulveksperter, siger Heidi Bugge.
Også klima er der øget fokus på i de nye krav. Bl.a. skal gulvproduktionen være energieffektiv for at mindske CO2-udledningen og dermed reducere påvirkningen af klimaet.
Desuden har Svanemærket som noget nyt tilføjet krav til innovation. Det betyder, at producenten skal gennemføre minimum to innovative tiltag inden for cirkulær økonomi, kemikalier, biodiversitet eller klima.
– Svanemærket er et effektivt redskab til at understøtte virksomheders grønne omstilling og produktudvikling, og det bliver endnu tydeligere med de nye innovationskrav. Vi oplever en stor interesse i gulvbranchen for at være med til at drive udviklingen, og derfor tror vi også, at de tager godt imod de nye krav, siger Heidi Bugge.
Kilde: Miljømærkning Danmark