• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

FødevarerTop23. 02. 2022 | Allan Malmberg

Ubegrundet frygt for kemi- og medicinrester i slam og komøg

FødevarerTop23. 02. 2022 | Allan Malmberg

Frygten for husholdningskemikalier og medicinrester i slam og møg gør, at det ikke anvendes som gødning på landbrugsjorde. Men den frygt er ubegrundet, viser 14 år lange eksperimenter fra Københavns Universitet.

Tværtimod giver netop komøg og slam fra byerne en langt bedre jordkvalitet end traditionelt kunstgødning, og kan derved betyde et mere bæredygtigt og cirkulært landbrug.

Det er ellers præcist frygten for at drysse diverse kemikalier ud over landsbrugsjord, der gør, at flere lande i EU har forbudt eller i hvert fald begrænset denne trafik.

Kemikalieresterne kunne godt måles i jordprøverne, der kom fra slamgødet jord, mængderne var tilsyneladende bare ubetydelige for de biologiske parametre, der blev målt på.

Vi forventede at finde en del medicinrester i jorden – det er jo bl.a. derfor at brugen af slam er forbudt i mange lande. Og vi tænkte også, at resterne måske ville blive i jorden over længere tid og dermed gå hen at blive problematiske for organismerne i jorden. Men det sidste virker altså ikke til at være tilfældet, siger professor og seniorforfatter Nina Cedergreen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Gennem en årrække har forskere (ledet af lektor Jakob Magid) fra Københavns Universitet gødet forsøgsmarker i Taastrup med både forskellige typer organisk materiale og traditionel NPK-kunstgødning. For at beregne worst-case-scenarier er slam og kogødning endda blevet tilført i mængder, der er cirka fire gange højere, end hvad dansk lovgivning tillader.

Forskerne målte jordkvaliteten ud fra nogle fysiske egenskaber og hvordan rundorme trivedes i jorden, hvilket er en anerkendt bioindikator for, hvor sund jorden er.

De små orme både vokser og reproducerer sig markant bedre i jord, der har fået slam og kogødning end i jord, der har fået kunstgødning. Jorden har bedre struktur, højere kulstofindhold og højere fugtighed. Samtidig ser vi ingen giftig effekt på ormene fra de medicinrester og husholdningskemikalier, vi kan måle i jorden. Formentlig fordi der er tale om utroligt små koncentrationer, siger Ph.D.-stipendiat og førsteforfatter Jeanne Vuaille.

Forskerne understreger, at disse resultater i sig selv ikke kan garantere, at der ingen miljørisici er forbundet med at bruge slam og kogødning på markerne. Derfor håber forskerne, at dette studie vil give anledning til mere forskning, som kan bakke disse resultater op. Bl.a. er der p.t. meget fokus på fluorerede stoffer, som også vil kunne findes i spildevandsslam.

Der findes en vifte af stoffer i organisk gødning. Derfor skal vi se på alle de risici, som det kan indebære at bruge det og så forhåbentlig vise, at de er minimale holdt op mod alle de gode ting, der er ved det. Lige nu er slam i nogle kredse stemplet som en dårlig type gødning, så der er brug for en ny fortælling om organisk gødning fra byer, der kan give det den sociale accept tilbage, siger Nina Cedergreen.

Kilde: Københavns Universitet

Skrevet i: Fødevarer, Top

 

Seneste nyt fra redaktionen

I sommer byder Carlsberg på en klimavenlig øl

Fødevarer29. 06. 2022

I løbet af sommeren vil forbrugere i otte europæiske lande få mulig for at teste deres Fiber Bottle, der blev præsenteret ved “C40 World Mayors Summit” i 2019, men egentligt har udviklingen været i gang siden 2015. Fiber Bottle-flasken, som Carlsberg nu vil teste i otte europæiske lande (Danmark, .

Briterne først med de faste skruelåg

Fødevarer06. 06. 2022

De britiske forbrugere bliver de første til at stifte bekendtskab med den type af skruelåg, som vil være almindelige efter 2024. Her træder EUs SUP i kraft. Disposable Plastics Directive tilsiger, at skruelåg på flasker op til 3 liter, ikke må kunne fjernes fra flasken, og selvom det altså først .

Tiden er kommet til et grønt landbrug

Fødevarer06. 06. 2022

Landbruget er en af de helt store klumper i den danske påvirkning af klimaet, men samtidig også en af de sektorer, der er meget omfattende at ændre på. Men det tid nu, mener Deloitte og Kraka, der sammen har begået en omfattende klimarapport, der bl.a. påpeger udfordringerne ved at omstille til .

Minister viser vej til det klimavenlige madlandskab

Fødevarer02. 06. 2022

I morgen lancerer fødevareminister Rasmus Prehn en ny visionsbog, der sætter retningen for en klimavenlig, sund, bæredygtig og samlende madkultur frem mod 2030. Bogen indeholder visioner fra 30 toneangivende ildsjæle fra madens univers, og kommer ind på, spørgsmål som hvordan omstiller vi .

500.000 lykkeposer solgt på godt to år

Fødevarer24. 05. 2022

Madspild er en af de helt store klimasyndere i verden, og derfor indgik discountkæden Lidl og madspildsaktøren Too Good To Go et samarbejde i 2019. Det handlede om de såkaldte lykkeposer, der består af overskudsmad, der for godt til at kassere. Siden det gode samarbejde tog fart i 2019, har Lidl .

Sukkerroe-fibre er omdrejningspunkt i ny fødevareemballage

Fødevarer12. 05. 2022

En helt ny papiremballage baseret på fibre fra sukkerroer er klar til at sende plastemballagen på pension. Efter fire års forskning er Teknologisk Institut og skotske CelluComp nemlig klar med en fiberbaseret, genanvendelig og bionedbrydelig emballage med exceptionelle barriereegenskaber på baggrund .

Mindre metan i ko-bøvserne

Fødevarer04. 05. 2022

Ved at spise foder med det metan-reducerende fodertilsætningsstof Bovaer, skal 10.000 køer medvirke i et forsøg, som Arla og DSM står bag. Det er et pilotprojekt, hvor køer i Danmark, Sverige og Tyskland skal vise, at de udsender 30 procent mindre metan, når de spiser foder iblandet Bovaer. .

Gamle juletræer bliver til et klimavenligt kosttilskud

Fødevarer27. 04. 2022

Nu er det slut med at smide gamle juletræer ud. De kan nemlig med fordel anvendes som et billigt, klimavenligt og lettilgængeligt kostfibertilskud. Det mener Mimi Nielsen fra 9. klasse på Nordsjællands Grundskole og Gymnasium, der vandt titlen som årets juniorforsker ved det store videnskabstræf .

Ohmsk varmebehandling af kød er et klimavenligt alternativ

Fødevarer27. 04. 2022

Ohmsk varmebehandling har potentiale til at hjælpe den grønne omstilling på vej, da teknologien er både elektrificeret og meget energieffektiv. Som alle andre ledende materialer udviser de fleste fødevarer modstand, når der påføres elektrisk strøm, og som i glødetråden i en pære afsættes energien .

Tilmeld Nyhedsbrev


Arkiv over seneste nyhedsbreve
 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Beckhoff Automation ApS

    ARTO – modulær, fleksibel og integreret

  • Beckhoff Automation ApS

    MX-Systemet fra Beckhoff – Anlægsstyring uden eltavle

  • Beckhoff Automation ApS

    ATRO: Automation Technology for Robotics

  • Beckhoff Automation ApS

    EtherCAT seminar

  • Spirax Sarco Danmark

    Guide: Find den korrekte dampkvalitet

  • Spirax Sarco Danmark

    Fødevaregodkendte dampgeneratorer sikrer høj dampkvalitet

  • Beckhoff Automation ApS

    Jubilæum

  • Beckhoff Automation ApS

    Nyansættelse

  • KE Fibertec

    Klar med endnu en Cradle to Cradle-godkendt materialelinje

  • KE Fibertec

    Bæredygtig ventilation med tekstilkanaler

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • I sommer byder Carlsberg på en klimavenlig øl

    29.06.2022

  • Briterne først med de faste skruelåg

    06.06.2022

  • Tiden er kommet til et grønt landbrug

    06.06.2022

  • Minister viser vej til det klimavenlige madlandskab

    02.06.2022

  • 500.000 lykkeposer solgt på godt to år

    24.05.2022

  • Sukkerroe-fibre er omdrejningspunkt i ny fødevareemballage

    12.05.2022

  • Mindre metan i ko-bøvserne

    04.05.2022

  • Gamle juletræer bliver til et klimavenligt kosttilskud

    27.04.2022

  • Ohmsk varmebehandling af kød er et klimavenligt alternativ

    27.04.2022

  • Pyrolyse-pulje overrendt

    18.04.2022

  • WHO råber vagt i gevær om plantebaserede fødevarer

    11.04.2022

  • Svenskerne har skiftet fra plast til papir

    06.04.2022

  • Lettere vej til bæredygtigt alkohol

    06.04.2022

  • Fiber-materiale skal give stærkere papir-bæreposer

    04.04.2022

  • Fugttæt papirmateriale klarer sig uden belægningen af voks eller plast

    30.03.2022

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk

Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk

Privatlivspolitik
Denne hjemmeside benytter cookies. Acceptér Afvis Læs mere om vores brug af cookies her: Brug af cookies
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altid aktiveret
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
GEM & ACCEPTÈR