Soja bliver ofte sat i forbindelse med skovrydning rundt om i verden, og derfor er flere virksomheder begyndt at udfase brugen af soja. Hos organisationen Verdens Skove er man tilfreds med udsigten til mindre skovrydning, men løfter også en enkelt pegefinger ved total udfasning af den proteinholdige sojabønne
Erstatningen af soja kan ske ved at give dyrene en anden slags foder. Det er det, som fx Thise Mejeri planlægger. Her skal lokal produktion af hestebønner, lupiner og ærter gøre det ud for sojaen.
Derudover satser de på senere at kunne tilføje forædlet græsprotein til foderblanding, når teknologien har indfundet sig.
Med skovene for øje er det positivt at både Thise og butikskæden Meny slår bremserne i for sojaens hastigt stigende produktion. Den danske import af soja står eksempelvis for en udledning der svarer til en tredjedel af det danske landbrugs klimaaftryk. Der er altså også nogle klimapoint at hente i et mere bæredygtigt forbrug af soja, siger Gry Bossen, politisk koordinator for Verdens Skove.
Der er dog et “men” i denne sammenhæng. Soja er utrolig proteinrig. Det er en af de planter, der giver mest protein på færrest hektar landsbrugsjord.
En total udfasning af sojabrug vil få også konsekvenser for skovene. Hvis alle kød- og mejeriproducenter skiftede til nye alternativer til soja, som alle kræver større arealer, vil det med stor sandsynlighed ende med at være på bekostning af andre naturområder. Altså en forskubbelse af problemerne. Derfor er det vigtigt i stedet at sørge for, at vores produktion ikke ødelægger nogen natur- og økosystemer, siger Gry Bossen.
Soja skal altså ikke nødvendigvis sendes på porten. I stedet kunne man have en anden tilgang, der ikke går på, at man er sojafri, men at man er skovrydningsfri.
Verdens Skove har aktuelt en kampagne, der forsøger at skabe mere opmærksomhed på sojaens problematiske konsekvenser i Sydamerika, og hvordan danske producenter kan være med til at skabe en mere forsvarlig produktion. Det kan eksempelvis være ved at kræve, at producenterne er afskovningsfri i hele deres produktion – uanset hvor denne produktion finder sted, siger Gry Bossen.
Kilde: Verdens Skove