• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

AktueltFødevarer23. 09. 2022 | Allan Malmberg

Vegetariske kostråd til kantiner og skoler skal give endnu sundere klima-mad

AktueltFødevarer23. 09. 2022 | Allan Malmberg

Mixed vegetables and fruits background healthy food clean eating for health / Assorted fresh ripe fruit red yellow purple and green vegetables market harvesting agricultural products

Allerede i dag serverer mange af landets kantiner et vegetarisk udvalg, men at gå fra den klassiske kantinemad over til en endnu mere vegetarisk baseret, stiller krav til personalet.

Derfor lancerer fødevareminister Rasmus Prehn nu en række kostråd til vegetariske måltider, som har til formål at vejlede personalet til at lave sunde og klimavenlige retter uden kød og fisk, når de svinger grydeskeerne i køkkenerne landet over.

Uden fisk og kød på menuen, kan man ikke bare sætte hvad som helst som erstatning. En række næringsstoffer er nemlig også fjernet, og her vil der være hjælp at hente i de nye kostråd. Med en række principper, en råvareoversigt og en vejledning til portionsstørrelser i baghånden får landets madprofessionelle fremover nemmere ved at sammensætte sunde og klimavenlige vegetariske måltider.

Meget tyder på, at bevægelsen mod flere plantebaserede måltider kun vokser sig større og større. Flere danskere fravælger kød og fisk helt eller delvist – måske især, når vi bliver tilbudt en lækker vegetarisk ret til frokost på vores arbejdsplads eller skole. Derfor skal vores madprofessionelle i køkkenerne landet over selvfølgelig også have en række kostråd at navigere efter, når de sammensætter næringsrige vegetariske måltider til gavn for både sundhed og klima, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

De konkrete råd og værktøjer kan nu findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside, altomkost.dk og lyder blandt andet:

Lad grøntsager og frugter udgøre mindst 1/3 af alle måltider
Husk mørkegrønne grøntsager
Tilbyd bælgfrugter i de fleste måltider
Husk æg
Brug oftest planteolier
Brug ofte nødder og frø
Vælg primært fuldkorn
Variér med kartofler
Brug mælkeprodukter og ost i moderate mængder

Et generelt råd til tilberedning af vegetariske måltider er at skrue op for bælgfrugter og æg, men f.eks. også frø. Vi håber, at vi med det nye digitale materiale kan gøre det nemmere og mere overskueligt for landets køkkener at sammensætte sunde, vegetariske retter, som indeholder de næringsstoffer, vi har brug for, fortæller enhedschef i Fødevarestyrelsen, Anne Pøhl Enevoldsen.

Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Skrevet i: Aktuelt, Fødevarer

Seneste nyt fra redaktionen

Udtagningen af lavbundsjorde skal op i gear – jordtypen er ved at forsvinde og lukker CO2 ud

Fødevarer07. 12. 2023

Landbruget skal have sat yderligere skub i udtagningen af de kulstofrige lavbundsjorde, der efter planen skal op på 100.000 hektar. Nye undersøgelser viser, at der er langt mindre at tage af end tidligere antaget. Den nye rapport fra Aarhus Universitet fastslår, at der ikke er 170.000 hektar at .

Flere er løbet sur i den klimavenlige mad – selv de unge begynder at melde pas

Fødevarer07. 12. 2023

Mens verdens ledere i disse dage er optaget med klimaforhandlingerne ved COP28, viser en ny undersøgelse foretaget af Madkulturen, at den danske befolkning er ved at løbe sur i den klimavenlige mad. Det er simpelthen ikke længere så højt på dagsordenen, som det var lige efter klimavalget i 2019. .

Plantefond sender millioner til udvikling af den plantebaserede fødevaresektor

Fødevarer06. 12. 2023

Små 60 millioner kroner har den såkaldte Plantefond sendt ud til i alt 36 projekter. Fonden, der egentlige hedder Fonden for Plantebaserede Fødevarer, er en del af Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug fra oktober 2021. Med aftalen er der afsat 675 mio. kr. til Plantefonden i årene .

En 127 år gammel myte om quinoa-planten er vendt på hovedet – og det er godt nyt

Fødevarer04. 12. 2023

I 127 år man troet, at nogle små blæreceller på quinoa-plantens overflade, beskyttede den mod tørke og salt. Som en slags vanddepoter. Det virkede jo oplagt, men sandheden om de små celler, der nærmest ligner vandballoner, er en helt anden. En afsløring, der ikke bare prikker hul i myten, men kan .

Ung kvindelig forsker får pris for viden om bæredygtighed

Fødevarer20. 11. 2023

Uanset hvor en virksomhed sælger sine varer, kan det give god mening at markedsføre sig påbæredygtighed. For globale forbrugere belønner virksomheders bæredygtige varer og initiativer. Sådan lyder det i Ekaterina Salnikovas ph.d.-afhandling, der netop er blevet belønnet med .

Carlsberg Danmarks vandeffektive bryggeri får endnu en international pris

Fødevarer06. 11. 2023

Carlsberg Danmark høster endnu engang anerkendelse for sit vandeffektive bryggeri i Fredericia. Denne gang har man tiltrukket sig international opmærksomhed, da bryggeriet har vundet den globale pris Global Industrial Water Reuse Award. - Vi sætter pris på den internationale anerkendelse for at .

Klimaprojekt med ti bedrifter i det jyske skal vise landbruget vejen til lavere udledning

Fødevarer03. 11. 2023

Esbjerg og Varde er to kommuner, hvor landbruget vejer tungt i deres samlede CO2-udledning. 40 % i Esbjerg og hele 70 % i Varde. Varde og Esbjerg Kommune er derfor gået sammen med Sydvestjysk Landboforening i et 3-årigt klima-landbrugsprojekt med Sagro som projektleder. Projektet har til formål .

Kommer med opfordring: Vi bør have nationalt system til genbrug af takeaway-emballage

Fødevarer25. 10. 2023

Danmark bør konstruere et landsdækkende og nationalt system til genbrug af takeaway-emballage. Det foreslår en lang række virksomheder, forskere og NGO´er fast i et åbent brev, der er adresseret til landets politikere. Idéen er, at emballagen efter brug skal indsamles, rengøres og derefter kunne .

Coor udvider sin nordiske førerposition med Svanemærket

Fødevarer18. 10. 2023

De tre første kantiner, som Coor fik certificeret med Svanemærket, er blevet recertificeret. Coor’s arbejde med at udvide førerpositionen inden for mere bæredygtig kantinedrift fortsætter med fuldt tryk. Tilbage i foråret fik Coor Svanemærket de 25 kantiner, som Coor driver for .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Phoenix Contact A/S

    Pladsbesparende EMpro DC energimålere til manipulationssikker måling og præcis fakturering

  • Gemina Termix

    Premiere! Se vores fem nye servicefilm om gulvvarmesystemet Icon2

  • Beckhoff Automation ApS

    TwinCAT Core Boost for mere computing performance i realtid

  • Beckhoff Automation ApS

    Servoteknologi til ekstrem perfomance og dynamiske krav

  • Phoenix Contact A/S

    En all-rounder i 19” format

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff modtager bæredygtighedspris

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff sender live fra SPS messen

  • Beckhoff Automation ApS

    Præcis bearbejdning af hårde materialer

  • Beckhoff Automation ApS

    Beckhoff sender live fra SPS messen

  • Beckhoff Automation ApS

    Mød Beckhoff på Digital Tech Summit

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Udtagningen af lavbundsjorde skal op i gear – jordtypen er ved at forsvinde og lukker CO2 ud

    07.12.2023

  • Flere er løbet sur i den klimavenlige mad – selv de unge begynder at melde pas

    07.12.2023

  • Plantefond sender millioner til udvikling af den plantebaserede fødevaresektor

    06.12.2023

  • En 127 år gammel myte om quinoa-planten er vendt på hovedet – og det er godt nyt

    04.12.2023

  • Ung kvindelig forsker får pris for viden om bæredygtighed

    20.11.2023

  • Carlsberg Danmarks vandeffektive bryggeri får endnu en international pris

    06.11.2023

  • Klimaprojekt med ti bedrifter i det jyske skal vise landbruget vejen til lavere udledning

    03.11.2023

  • Kommer med opfordring: Vi bør have nationalt system til genbrug af takeaway-emballage

    25.10.2023

  • Coor udvider sin nordiske førerposition med Svanemærket

    18.10.2023

  • Kokke skal også holde øje med energimålerne ved fremtidens madlavning

    06.10.2023

  • Mere plastemballage skal designes til genbrug og genanvendelse

    18.09.2023

  • Storstilet plan skal få landbruget til at være vigtig spiller på energiområdet

    18.09.2023

  • Fokus på indkøb og en klimavenlig menu har sikret lavt klimaaftryk

    04.09.2023

  • Landets skoleelever fra 0.-6. klasse skal for første gang med i Kartondysten

    24.08.2023

  • Første delrapport viser 12 veje til hurtig udtagning af lavbundsjorde

    23.08.2023

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik