
Allerede i dag serverer mange af landets kantiner et vegetarisk udvalg, men at gå fra den klassiske kantinemad over til en endnu mere vegetarisk baseret, stiller krav til personalet.
Derfor lancerer fødevareminister Rasmus Prehn nu en række kostråd til vegetariske måltider, som har til formål at vejlede personalet til at lave sunde og klimavenlige retter uden kød og fisk, når de svinger grydeskeerne i køkkenerne landet over.
Uden fisk og kød på menuen, kan man ikke bare sætte hvad som helst som erstatning. En række næringsstoffer er nemlig også fjernet, og her vil der være hjælp at hente i de nye kostråd. Med en række principper, en råvareoversigt og en vejledning til portionsstørrelser i baghånden får landets madprofessionelle fremover nemmere ved at sammensætte sunde og klimavenlige vegetariske måltider.
Meget tyder på, at bevægelsen mod flere plantebaserede måltider kun vokser sig større og større. Flere danskere fravælger kød og fisk helt eller delvist – måske især, når vi bliver tilbudt en lækker vegetarisk ret til frokost på vores arbejdsplads eller skole. Derfor skal vores madprofessionelle i køkkenerne landet over selvfølgelig også have en række kostråd at navigere efter, når de sammensætter næringsrige vegetariske måltider til gavn for både sundhed og klima, siger fødevareminister Rasmus Prehn.
De konkrete råd og værktøjer kan nu findes på Fødevarestyrelsens hjemmeside, altomkost.dk og lyder blandt andet:
Lad grøntsager og frugter udgøre mindst 1/3 af alle måltider
Husk mørkegrønne grøntsager
Tilbyd bælgfrugter i de fleste måltider
Husk æg
Brug oftest planteolier
Brug ofte nødder og frø
Vælg primært fuldkorn
Variér med kartofler
Brug mælkeprodukter og ost i moderate mængder
Et generelt råd til tilberedning af vegetariske måltider er at skrue op for bælgfrugter og æg, men f.eks. også frø. Vi håber, at vi med det nye digitale materiale kan gøre det nemmere og mere overskueligt for landets køkkener at sammensætte sunde, vegetariske retter, som indeholder de næringsstoffer, vi har brug for, fortæller enhedschef i Fødevarestyrelsen, Anne Pøhl Enevoldsen.
Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri