
Svinekødets klimaaftryk skal ned, og vejen frem kan være nitrifikationshæmmere, mener man hos BASF og Danish Crown, der er gået sammen i et pilotprojekt.
84 landmænd deltager i forsøg med over 20.000 hektar i Danmark, og vurderingen er, at man kan reducere drivhusgaspåvirkningen i svineproduktionen med tre til fem procent
Sammen sigter BASF og Danish Crown mod at levere dokumentation i stor skala af den forbedrede klimaeffekt af BASF’s nitrifikationshæmmere på området.
Virkstoffet i BASF nitifikationhæmmer har potentiale til at halvere lattergasudledningen ved at forsinke processen, hvor specifikke bakterier i marken omdanner ammonium til nitrat. Meget af dette ammonium kommer fra organisk og mineralsk kvælstofgødning, og når processen forsinkes, reduceres lattergasemissionerne til atmosfæren med gennemsnitligt 50 procent.
Derudover forventes landmændene, at kunne reducere deres omkostninger ved køb af gødning, fordi nitrifikationshæmmeren fastholder kvælstof i rodzonen.
– Vores nitrifikationshæmmer er almindeligt kendt og bruges til at begrænse udvaskningen af nitrat fra markerne og øge udnyttelsesgraden af næringsstofferne i gyllen. Men hvad der er så interessant for svineproducenter nu, er den indvirkning, dette kan have på svinekødets CO2-aftryk. Danmark er et lille land, men en af de største svineproducenter i Europa – forestil jer, hvis vi skalerer indsatsen op, hvor meget CO2-udledning, der kan bliver sparet ved svineproduktion i hele Europa og endda verden, siger Anders Fjendbo, Agsolution Manager hos BASF i Danmark.
Landmændene har tildelt gylle og BASF nitrifikationshæmmer til deres marker. BASF forventer, at de endelige markdata vil være tilgængelige i efteråret 2023, når markerne er høstet. Konkrete data for hvert kilo svinekød forventes i foråret 2024.
Kilde: BASF