
Vi placerer os ofte højt på mange ranglister – som regel i positiv forstand. Men det er ikke altid tilfældet, da vi også er blandt dem, der producerer mest affald og har det største ressourceforbrug på kloden.
I år lander vores overshoot day, den dag hvor vi har brugt vores dele af klodens årlige ressourceproduktion, den 28. marts. Herefter begynder vi at bruge ressourcerne fra det følgende år, hvilket kræver næsten fire jordkloder for at opretholde vores nuværende livsstil.
Danmarks Naturfredningsforening er alt andet end stolte af denne situation og bruger Affaldsindsamlingen i denne uge til at sætte fokus på vores ressourceforbrug, herunder takeaway-emballage.
– Hvis vi skal overlevere en bæredygtig klode til vores børn og børnebørn, er vi tvunget til at gøre op med vores ‘brug og smid væk’-kultur. Og her er netop takeaway-emballage et godt eksempel, hvor løsninger ligger lige for, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Engangsplast-emballage udgør en stor del af affaldsproblemet, især dem der bruges til mad og drikke “to go”. Det står for næsten halvdelen af alt menneskeskabt affald i verdenshavene og er også en stor del af det affald, der indsamles under Affaldsindsamlingen.
I denne uge vil 225.000 danskere jagte affald og særligt fokusere på kaffekopper, slikpapir og andre engangsemballager. Formålet er at skabe opmærksomhed omkring vores “brug og smid væk”-kultur og finde løsninger, som f.eks. pantordninger for takeaway-emballage, som Aarhus og København allerede arbejder på.
– Det er i mine øjne en no-brainer at indføre et retursystem for takeaway-emballage baseret på en genpåfyldelig løsning, hvor emballagen tages retur og bruges igen og igen. Det er et skridt væk fra ‘brug og smid væk’-kulturen, og alle analyser på området viser, at hvis et retursystem skrues ordentligt sammen, så er der store gevinster at hente både hvad angår klima, ressourceforbrug, affald i naturen og faktisk også økonomisk, siger Maria Reumert Gjerding.
Hun påpeger, at pantordninger for flasker gjorde Danmark til et foregangsland og ser det som positivt, at byer som Aarhus og København fører an. Det, der mangler nu, er en ambition fra politikerne på Christiansborg om at gøre systemet landsdækkende.
Kilde: Danmarks Naturfredningsforening