
Tidligere på året kunne man risikere at holde i kø bag en lastbil, hvor chaufføren var så utilfred med udsigten til en dieselafgift, at han lod lastbilen blokere veje.
Men nu er der 100 mio. kr. på vej til at få udbredt de el-lastbiler, som er hele humlen. Og mange vognmænd vil faktisk gerne skifte, men det koster. Med udsigt til 100 mio. kr. kan de tage toppen af udgiften, mener man hos De Danske Bilimportører, der nikker anerkendende til forslaget.
– Ny teknologi, som fx el-lastbiler, er dyrere end de ældre teknologier. Derfor er en øremærket støtte til 0-emissionslastbiler en effektiv måde at skubbe på den grønne omstilling. Det vil være i tråd med regeringsgrundlaget, og det har vist sig at fungere positivt i lande som Tyskland og Sverige. En tidligere ordning i Danmark med en pulje på 50 mio. kroner blev sidste år overtegnet med stor succes, hvilket viser, at der er en stærk efterspørgsel efter denne type støtte. Samtidig vil en stor del at omstillingen til el-transport være relativt ukompliceret. Tal fra Eurostat har vist, at 45 procent af godstransporten kun kører under 300 km dagligt, og bilerne kan lade om natten, hvor de typisk står stille, påpeger Mads Rørvig, adm. dir. i De Danske Bilimportører.
Som man har set med ladenettet til peronbiler, kan det hurtigt blive rullet ud, hvis ellastbilerne i større stil kommer ud på vejene. Og det kan de faktisk godt.
– Lastbil-producenterne er kommet ud af de udfordringer, som corona-pandemien medførte, og leverancerne oplever derfor ikke længere samme forsinkelser. Der er altså mange gode grunde til at investere i den grønne omstilling af den tunge transport netop nu, understreger Mads Rørvig.
Kilde: De Danske Bilimportører