Så nemt kommer du i gang med Human Centric Lighting!

De fem lysprofiler i LEDVANCE BIOLUX HCL-system

Af Dennis Dalgaard Gottlieb, Business Development Manager, LEDVANCE

Får du nok dagslys? I gennemsnit bruger mennesker 90% af tiden indendørs. Det betyder, at vi generelt bliver udsat for for lidt dagslys og for meget kunstigt lys. Udendørs bliver vi udsat for mellem 10.000 og 100.000 lux, hvor vi indendørs sjældent har mere end 500 lux på arbejdsbordet og endnu mindre lys på øjet. For lidt og for dårligt lys kan medføre træthed, hovedpine, øget sygdom og lavere produktivitet.

Human Centric Lighting, også kaldet døgnrytmelys, hjælper dig til at opnå tilstrækkeligt dagslys indendørs samt at opretholde en optimal døgnrytme. Ofte kan Human Centric Lighting (HCL) være ret omstændigt at installere og programmere, men det behøver det bestemt ikke at være.

Læs her, hvordan du kommer i gang.

I artiklen vil vi gennemgå:

 • Effekter ved HCL-belysning
 • Hvorfor vælge HCL?
 • Systemoverblik
 • Installation og konfiguration
 • Hvorfor vælge BIOLUX HCL fra LEDVANCE?

Effekter ved HCL-belysning

Når vi snakker om HCL-belysning, snakker vi om to forskellige typer effekter:

 • Visuelle effekter
 • Biologiske effekter

De visuelle effekter skal tilsikre, at vi opnår tilstrækkeligt lys til at opfatte vores omgivelser optimalt, se billeder og former i gengivet korrekt. De skal også sikre, at vi ikke bliver udsat for utilstrækkeligt flimmer og blænding.

De biologiske effekter skal sikre vores døgnrytme (vores indre ur), forbedre vores opmærksomhed, øge vores restitution og blodcirkulation samt mindske træthed.

Human Centric Lighting opstår netop, når de visuelle og biologiske effekter kombineres.

Helt overordnet, så sker effekten ved at ændre farvetemperatur og lysintensitet på forskellige tidspunkter af dagen, hvorved produktionen af melatonin og kortisol reduceres og øges på de tidspunkter af døgnet, vi har behov for det. Mange systemer kører dog en fast rytme hver dag, hvorfor der ikke tages højde for sommer- og vintersæson, hvor dagene både kan være meget lange og meget korte. Her er det også vigtigt at gribe ind. Det er vigtigt for vores rytme, at vi har minimum 10 timers nat og minimum 10 timers dag, hvilket kan være svært at opnå i de Nordiske lande.

 

Hvorfor vælge HCL?

Der har længe været et stort fokus på energieffektivitet og energibesparelser. Effektiviteten på moderne LED-armaturer er dog efterhånden så stor, at fokus nu er begyndt at vende. I stedet ser man mere og mere ind i trivsel og ydeevne for virksomhedens medarbejdere.

Kigger vi på de totale omkostninger i en erhvervsbygning, så går 90% af alle omkostninger til lønninger af medarbejdere. Kun 1% af omkostningerne går til energi, som inkluderer alt inden for el, varme, vand osv. Så ved at optimere forholdene for den enkelte medarbejder, kan der faktisk være mange penge at hente fra sygedage, øget produktivitet mv.

Systemoverblik

Vi har gjort det simpelt at vælge komponenter til dit system. Alt intelligensen ligger nemlig i vores produkter. Lige nu er vores produktprogram specielt udviklet til kontormiljøer, mødelokaler, klasselokaler og sundhedssektoren.

BIOLUX HCL – Styreenhed Zigbee
Styreenheden er hjernen i systemet. Systemet virker ”stand-alone”, så du skal hverken tænke på centrale styreenheder, BMS-integrationer eller andet besværligt. Én styreenhed kan styre op til 40 BIOLUX armaturer og placeres i hvert rum/område, som ønsker at blive styret. Styreenheden installeres direkte på en europadåse og kræver kun 230V.

På styreenheden findes fem scener:

RELAX                Afslappende fx ved mødepauser

CREATE             Øger kreativiteten ved workshops, fx under brainstorming

NATURAL         Tæt på naturligt dagslys som reguleres automatisk

FOCUS               Aktiverer og skaber fokus fx ved møder

BOOST               Understøtter koncentration og ydeevne

EAN-nummer: 4058075308657, El-nummer: 5667000891

BIOLUX Panel 60×60
LED-panelet passer i alle standard indbygningslofter. Panelet differentierer sig ved sin ekstra høje kvalitet, så vi tilsikrer, at alle visuelle effekter opnås. Det sker blandt andet ved at benytte en højkvalitets driver, som sikrer totalt flimmerfrit lys og trådløs kommunikation for nem installation. Panelet er desuden udstyret med højkvalitets kolde- og varme LED’er, som gengiver farver med minimum Ra90 over hele armaturets levetid. Diffuseren er lavet i mikroprismatisk ikke-gulnende materiale, som sikrer lav blænding.

EAN-nummer: 4058075364547, El-nummer: 5642008423

 

BIOLUX Downlight 150
Ligesom BIOLUX Panel, så er BIOLUX Downlight 150 bygget på de bedste komponenter. Det er usædvanligt at blændingen på indbygningsdownlights kan holdes under UGR19, som er kravet til kontorer, mødelokaler og skoler, men det krav overholder BIOLUX Downlight. Downlighten er også bygget på kolde- og hvide dioder, så vi kan skabe den maksimale HCL-effekt.

EAN-nummer: 4058075400733, El-nummer: 5642008436

 

Installation og konfiguration

En af de helt store fordele ved BIOLUX HCL er installationen og konfigurationen. Systemet kommunikerer trådløst via Zigbee 3.0 standarden som gør udskiftningen til en leg. Kun 230V forsyning af armaturerne er nødvendig. Derudover indeholder BIOLUX Styreenheden alle nødvendige algoritmer og intelligens, så du slipper helt for at programmere noget som helst selv. Når enhederne er forsynet med 230V, skal du blot koble den op via BIOLUX HCL appen på din smartphone. Dette skal kun gøres en enkelt gang, hvorefter enheden har hentet geografisk lokation, tid og dato, så den kender solopgang og solnedgang året rundt. Det gør, at styreenheden nu vil tilpasse dagslyskurven hver eneste dag året rundt og netop tilsikre de minimum 10 timers dag og minimum 10 timers nat, som vi mennesker har behov for.

 

 1. NEMT & HURTIGT: Det perfekte HCL-system til enkeltrumsløsninger
 2. INSTALLATION: nem og hurtig med trådløs teknologi
  – nem installation i Europadåser
  – styreenhed og armaturer behøver kun 230V forsyning
  – enhederne kommunikerer trådløst via Zigbee
  – mulighed for tilslutning af ekstern tilstedeværelsessensor
 3. OPSÆTNING: nemt via smartphone app
  – armaturer tilføjes til systemet ved at skanne QR-koder
  – ingen programmering nødvendig: tid, dato og lokation registreres automatisk
 4. BETJENING: intuitivt via styreenheden
  – brugere kan nemt vælge mellem passende lysprofiler til forskellige arbejdssituationer
 5. FUNKTION: uafhængig af LMS og Cloud
  – ingen kompliceret opsætning til LMS-systemer nødvendig
  – BIOLUX HCL-systemet opererer selvstændigt. Ingen lagring af data i skyen

 

Hvorfor vælge LEDVANCE BIOLUX HCL?

Der findes efterhånden mange løsninger på markedet. Fælles for dem alle er dog, at de er omkostningstunge og oftest kræver ekstra styreledninger ved installation og en besværlig programmering. Vores mål har været at skabe et produkt, som netop hjælper installatøren udenom dette og som derved kan skabe tilfredse kunder.

Vi står klar til at hjælpe dig

Det kræver stor ekspertise at beregne det optimale HCL-belysningsanlæg. Der skal tages højde til brugeren alder, placering af lys og mange andre parametre. Belysningensniveauet skal heller ikke længere regnet på arbejdsfladen, men på øjet.

Vi står klar til at hjælpe dig med projekteringen. Tag fat i en af vores medarbejdere eller kontakt os via https://pro-ledvance.dk/projektberegning/

LEDVANCE er første virksomhed til at modtage VDE HCL Quality certifikat

 • VDE-mærket står for sikkerhed og kvalitet af elektriske enheder, komponenter, lyskilder, armaturer og systemer
 • VDE-instituttet har udviklet et nyt standardiseret HCL-program, hvor der blandt andet bliver testet:
  • kvaliteten af lyset
  • systemets evne til at gengive naturligt dagslys optimalt
  • installationsvenlighed
 • LEDVANCE BIOLUX HCL-systemet har opnået 3/3 stjerner

 

Vil du vide mere?

LEDVANCE afholder gratis webinar om LEDVANCE BIOLUX HCL-system:

Torsdag den 4. marts 2021 kl. 10:00-10:45. Tilmeld dig her

Du kan også downloade en brochure eller se mere på vores hjemmeside om LEDVANCE BIOLUX HCL-system.

 

LEDVANCE BIOLUX HCL-system er German INNOVATION award og reddot vinder i 2020