
Elbiler er et af de centrale omdrejningspunkter i den grønne omstilling. Men ikke alt, der glimter er guld, og elbiler har muligvis en overset negativ side. Et nyt studie, der har ingeniørvirksomheden Sweco for bordenden, skal kigge på, om det er muligt at forhindre de skadelige effekter.
Det handler om den mikroplast, der kommer fra bildæk. Netop bildæk er sammen med skosåler og vejstriber blandt de produkter, der sender mest mikroplast i naturen.
Mikroplasten bliver vasket væk fra vejbanen når det regner, og derfor skal projektet se på, om det er muligt at rense regnvandet, inden det skyller ud i vandløbene.
Elbiler vejer typisk langt mere end konventionelle biler, og dæksliddet stiger med vægten. Elbiler kan også accelerere langt hurtigere, og bruges de mange kræfter, bliver dækkene slidt ned på rekordtid – med meget udvaskning af mikroplast til følge.
Foruden mikroplast fra biler og de føromtalte sko og vejstriber, indeholder vejbanevand også en række tungmetaller og tjærestoffer, fx PAH. Stoffer, som man gerne vil undgå havner i naturen.
Det store studie er et udviklingsprojekt, som er sat i søen af Miljøstyrelsens MUDP-pulje og det udføres i et samarbejde mellem Eurofins Miljø, Aarhus Vand, Aarhus Kommune, Techras Miljø, Dansand, Danova og Sweco.
Kilde: Sweco