
I dag er klimakrisen kommet så vidt, at det næppe er nok blot at nedbringe udledningen af CO2. Der skal også fjernes CO2 fra atmosfæren, og en vej kan være at omdanne drivhusgassen til brændstof.
Forskere fra QUT’s Center for Materials Science, ledet af lektor Liangzhi Kou, var en del af en international undersøgelse, der brugte teoretisk modellering til at identificere seks metaller (nikkel, niobium, palladium, rhenium, rhodium, zirconium), som viste sig at være effektive i en reaktion, der kan omdanne kuldioxid til bæredygtige og rene energikilder.
Forskningen blev udført ved at modellere eksperimenterne ved hjælp af National Computational Infrastructure ved Australian National University, hvor man så på, hvordan enkelte atomer af metallerne ville reagere med todimensionelle stykker af “ferroelektriske” materialer.
Ferroelektriske materialer har en positiv ladning på den ene side og negativ ladning på en anden, og denne polarisering kan vendes, når en spænding påføres.
I den teoretiske modellering fandt forskerne ud af, at tilsætning af katalysatormetallets atom til det ferroelektriske materiale resulterede i at omdanne drivhusgassen til et ønsket kemisk brændstof.
Når polariteten er vendt, vil tilstanden blive bevaret for at fungere som en katalysator ved omdannelse af kuldioxid.
Faktisk er idéen med at anvende enkeltatom-katalysatorer, der skal bruges til at reducere kuldioxid, slet ikke ny, men har cirka 10 år på bagen. Det er bare først nu, at forskningen på området tager fart.
Man kunne endvidere forestille sig, at fx motorer og andre CO2-udledende systemer, fik en overfladebehandling med disse katalysator, der ville betyde, at der slet ikke blev udledt mere CO2.
Kilde: Phys.org