
Klimareducerende tiltag kan sjældent klares med et snuptag, men nogle er lettere end andre. Og skal man tro et fælles udspil fra Rådet for Grøn Omstilling og Drivkraft Danmark, kan en simpel regelændring omkring aromatiske forbindelser i brændstoffet, reducere luftfartens klimapåvirkning med 5-10 procent allerede inden for få år.
Omsat til CO2 er det på den gode side af 200.000 tons.
Det handler om indføre strengere krav til aromatindhold i flybrændstoffer. Indholdet bør minimeres til det nuværende minimumsniveau på 8 procent. Det svarer til en halvering af aromatindholdet i dagens brændstof.
Det påvirker ikke CO2, men derimod de såkaldte non-CO2-effekter, der bl.a. kommer fra kondensstriber (”flystriber”). Det er især et problem for de lange internationale flyvninger.
– Forskning peger på, at en halvering af aromatindholdet, vil sænke luftfartens samlede klimabelastning med 5-10 procent. Det er altså en meget stor reduktion, som kan opnås på relativ kort sigt, uden store omkostninger og med allerede eksisterende teknologier. Derfor opfordrer vi regeringen og Folketinget til at gå foran og indføre et nationalt krav så hurtigst som muligt, siger Jeppe Juul, seniorrådgiver i Rådet for Grøn Omstilling.
Også Drivkraft Danmark, der blandt andet repræsenterer brændstofleverandører, PtX-producenter og altså Danmarks to største raffinaderier, ser store muligheder i at tilpasse eksisterende processer som et skridt på vejen mod 100 procent eFuels-baserede flybrændstoffer:
– Aromatindholdet i flybrændstoffer kan både reduceres ved at iblande syntetiske flybrændstoffer og ved at tilføre mere brint i produktionen af de fossile flybrændstoffer, der anvendes i dag. Den sidste metode kan allerede implementeres på kort sigt med en tilpasning af eksisterende anlæg på raffinaderierne, forklarer Michael Mücke Jensen, Teknik- og miljøchef i Drivkraft Danmark.
Kilde: Drivkraft Danmark/Rådet for Grøn Omstilling