
Efterhånden kan der skrives tykke bøger om de forskellige teknologiske fremskridt, der, på sigt, villekunne give elbilerne den eftertragtede lange rækkevidde, hurtige ladetid og lange levetid.
Mange af dem kommer bare ikke længere end til skrivebordet, og det er måske også tilfældet med den, som et team ved University of Michigan har fundet ud af.
De mener at kunne femdoble kapaciteten af lithium-svovl-batterier ved at løse et velkendt problem for denne type af batteri. Lithium-svovl-batterier er eftertragtede i elbiler, da de har mere end fem gange så meget energi i forhold til vægt, end lithium-ion-batterier
Lithium-svovl-batterier er dog plaget af, at små molekyler af lithium og svovl, lithiumpolysulfider, sætter sig fast og nedsætter batteriets kapacitet. Ved hjælp af en proces kaldet ionselektivitet kan en membran, fremstillet af genanvendt kevlar, blokere partiklerne, og dermed fastholde batterikapaciteten.
Inspireret af biologiske ionkanaler konstruerede forskerne en slags motorveje til lithiumioner, der sikrer høj kapacitet, men som samtidig ikke kan anvendes af lithiumpolysulfiderne. Ydermere tilføjede man en elektrisk ladning til porerne i i batterimembranen, så man på den måde efterligner biologiske membraner.
Professor i kemividenskab og teknik ,Nicholas Kotov, og hans team, der står bag opfindelsen, mener i al ydmyghed, at designet er “næsten perfekt”; kapaciteten og effektiviteten nærmer sig den teoretiske grænse. Derudover kan batteriet klare de ekstreme temperaturer, der er forbundet med bilapplikationer, såsom kolde vintre eller opladning i varmen.
Eneste ulempe er, at mange lynladninger kan reducere batteriet levetid. Hvis det altså nogensinde kommer på de rigtige motorveje.