Driftsøkonomien kan være en af drivkræfterne bag at skifte til elbil, og får man indarbejdet de gode ladevaner, hvis man har en hjemmelader på sin egen adresse, kan der være flere tusinde kroner at spare – blot ved at lade på de optimale tidspunkter.
Og det har de østdanske bilister gjort, viser en analyse af ladeforbruget fra vinteren 2022 til vinteren 2023. fra energikoncernen Radius-Cerius.
En helt almindelig elbilist med et normalt kørselsbehov anvender typisk omkring 4.000 kWh om året. Hvis det forbrug fordeler sig ligeligt ud over året, vil opladning i alene i aftentimerne koste over 6.000 kr. i elpris plus tariffer.
Hvis man derimod alene oplader om natten, vil den pris derimod være knap 2.500 kr. Det svarer altså til en besparelse på mere end 3.500 kr. for den gennemsnitlige elbilist, der tænker over, hvornår bilen skal lades op kontra dem, der blot sætter stikket i og lader sidst på eftermiddagen og først på aftenen.
Jens Fossar Madsen, adm. direktør i Cerius-Radius, mener, at det et udtryk for, at mange elbilister har set den økonomiske fidus i at ændre ladevaner, og samtidig tilføjer han, at ladeoperatørerne har været gode til at implementere løsninger i deres apps, så kunderne nemt kan slå en funktion til, så bilens opladning først starter, når priserne er lave.
– Det har kæmpe betydning, at vi alle fordeler vores elforbrug ud over døgnets timer. Og det er en win-win. For kunderne sparer mange penge ved at tænke over placeringen af deres forbrug, og samtidig er det godt for elnettet. Det betyder nemlig, at vi som netselskaber kan holde vores udgifter nede samt prioritere vores arbejde med at forstærke og udbygge elnettet de steder, hvor behovet er størst, siger Jens Fossar Madsen, og fortsætter:
– Vi ser tallene som et udtryk for, at kunderne er villige til at ændre deres vaner. For størstedelens vedkommende er det jo ikke vigtigt, hvornår bilen lader. Der skal bare være strøm på den næste morgen, når de skal på arbejde. Lige sådan kan der også være mange, hvor det ikke er vigtigt lige præcis, hvornår vaske- og opvaskemaskinen samt tørretumbleren kører. Så jeg tror ikke, at vi har set toppen af denne udvikling, og det vil ikke undre mig, hvis vi om et år ser endnu flere elbilister og elkunder, der har nedbragt deres elregning ved at flytte strømforbrug til nattetimerne, fortæller Cerius-Radius’ direktør.
Kilde: Radius-Cerius