
Normalt forbinder vi skrotning af biler med gamle udtjente vrag, men hvert eneste år bliver der skrottet næsten nye biler. Og det er dumt ud fra et klimasynspunkt, for det er langt mere klimabelastende at producere en ny bil frem for at få den gamle repareret.
I dag bliver en bil skrottet, hvis en reparation med nye reservedele koster mere end 75 procent af bilens markedsværdi. Men hvad hvis man tog brugte reservedel med i det spil. Så ville prisen falde, og man ville kunne holde langt flere biler kørende længere tid på vejen.
– Når en bil bliver skrottet tidligt, bliver den til en unødvendig stor belastning for klimaet, da produktionen af bilen står for en relativt stor del af bilens samlede klimabelastning. Og derfor bør vi simpelthen gøre mere for at holde nyere biler kørende på vejene, siger Troels Meier, der er direktør i Autoparts24.
Virksomheden er en af Europas største onlinemarkedspladser for salg af brugte originale reservedele, så kan ikke siges at være hel uvildig i den sammenhæng, men det er ifølge de fleste eksperter dog en god idé at holde bilerne på vejene længere tid end blot et par år, når klimaregnskabet gøres op.
Med ældre biler bliver regnestykket en anelse mere kompliceret, da der er her også kommer spørgsmål om brændstofforbrug, sikkerhed, sundhed og en række andre parameter med ind i billedet.
Men ved de nyere biler mener Troels Meier, at man bør genoverveje, hvornår en bil bliver vurderet som værende totalskadet, og i større grad end i dag indtænke genanvendelse flere steder i autobranchen.
– Et godt sted at starte kunne være helt overordnet set at overveje, om den nuværende beløbsgrænse er nødvendig, og desuden om vurderingen af prisen på en reparation også bør omfatte brugte dele, siger han.
Kilde: Autoparts24 ApS