Tidligere hed det sig, at danskerne sad bag rattet i EU´s ældste bilpark, men gennem de seneste 20 år er bilparken blevet stadig yngre. Fra af være en af de yngste, stiger alderen dog igen, viser tal for fra Danmarks Statistik, som Autoparts24 har analyseret.
I gennemsnit er alderen på biler steget fra 9 år i 2022 over 9,4 i 2023 til lige en sjat over 10 år her i 2024. Men det er et gennemsnitstal, og der gemmer sig store forskelle landet over.
For mens man i Vallensbæk (8,2) og Hørsholm (8,4) har den yngste bilpark, gemmer de ældste biler sig ude på øerne, med Ærø på toppen med en bilpark, der i gennemsnit er over 14,6 år gammel.
Og generelt er det på øerne, at man finder den ældste del af den danske bilpark. Top fem udgøres, foruden Ærø, af Samsø (14,0), Bornholm (12,1), Langeland (12,0) og Lolland (11,7), og ud af de 13 kommuner med den ældste bilpark, er 12 af dem ø-kommuner.
Ifølge Troels Meier, der er direktør i Autoparts24, er der flere årsager bag den udvikling.
– For det første skal bilen på flere af øerne kun bruges til kortere afstande, og samtidig spiller økonomien formentlig ind hos bilisterne i de enkelte kommuner, siger.
En tredje årsag kan være, at bilen ikke er det samme statussymbol alle steder – og måske ligger i bund på netop øerne.
Kilde: Autoparts24