Skal man tro på danske boligejere, er der stort set ikke noget at komme efter på det energimæssige område. 60 procent af boligerne ligger helt oppe i kategori A og B, og kun ni procent er i den helt tunge ende, og slås med energimærkerne E, F, G.
Det er en undersøgelse foretaget af YouGov for Gjensidige, der, ifølge boligejerne, tegner det noget lyserøde billede af den danske boligmasse. For virkeligheden er en helt anden.
Kun 25 procent – og ikke 60 – ligger oppe med energimærker A eller B. Og det er desværre heller ikke kun ni procent, der hænger i den tunge ende. Det er hele 20 procent.
– Det kan være udtryk for, at nogle overvurderer deres egen bolig og overser et potentiale for at tage hul på fornuftige og nødvendige energirenoveringer i deres bolig, siger Lene Rasmussen, der er skadedirektør i Gjensidige.
Der er næsten 680.000 aktive energimærker for en- og flerfamiliebygninger i Danmark, viser de seneste tal, som Energistyrelsen har udleveret til Gjensidige. Et energimærke viser bygningens energiforbrug og hvilke forbedringer, det kan betale sig at gennemføre.
Det er især nybyggeri, som kan opnå energimærke A, men ældre boliger kan også løfte deres energimærke væsentligt, hvis man sætter ind med de rigtige renoveringer, understreger Lene Rasmussen.
– For mange boligejere handler det om at overveje isolering af hulrum, udskiftning af vinduer og døre, og måske en ny energikilde. Men der er stor forskel på at energirenovere et gammelt og et nyere hus, og i nogle tilfælde er det faktisk godt, hvis energimærket kan løftes til C eller D, siger Lene Rasmussen.
Kilde: Gjensidige