• OM KLIMAFOKUS
  • KONTAKT
  • ANNONCERING
  • PARTNERLOGIN

KlimaFOKUS

Fokus på klimateknologi

  • Byggeri
  • Energi
  • Forskning
  • Fødevarer
  • Produktion
  • Transport
  • Klimanyt

AktueltFødevarer28. 11. 2022 | Allan Malmberg

Mange danskere forsøger at komme væk fra den kød-tunge kost

AktueltFødevarer28. 11. 2022 | Allan Malmberg

Danskere er blandt dem, som har den mest såkaldte kød-tunge kost i verden, og dermed stammer en stor del af vores CO2-udledning fra vores kost.

En stor af danskerne forsøger dog, men store eller mindre held, at komme væk fra den kød-rige diæt, viser et stort forskningsprojekt Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

Gennem et survey har kortlagt 3.000 danskeres holdninger til og erfaringer med planterig og mere klimavenlig mad.

Kortlægningen viser, at ikke mindre end 43 % af deltagerne i undersøgelsen efter eget udsagn har reduceret deres kødforbrug, mens 54 % definerer sig som altspisende i den forstand, at de ikke tænker nærmere over, hvor ofte og hvor meget kød de lægger på tallerkenen. Andelen af egentlige vegetarer og veganere er til gengæld meget lille i den brede befolkning.

Tallene vidner ifølge professor Bente Halkier fra Sociologisk Institut om bevægelse i danskernes syn på kødrig kost.

Det er i sig selv interessant, at så mange er i gang med at reducere deres kødforbrug og dermed få mere klimavenlige kostvaner. Vi har en meget kødtung madkultur i Danmark og er blandt de 10 pct. i verden med det højeste klimaaftryk fra maden, siger Bente Halkier.

Undersøgelsen afslører også et stort potentiale. Det handler ikke så meget om den relativ lille gruppe, der spiser helt vegetarisk eller vegansk, men derimod om, hvordan man får det store flertal til at skifte kostvaner.

For forskningen sætter også spørgsmålstegn ved, hvor reel skiftet fra kød mod mere plantebaseret kost er.

For mens 80 % af ’altspiserne’ i undersøgelsen angiver, at de spiste kød aftenen forinden, er tallet blandt de kødreducerende danskere stadig 69 %. Altså kun en mindre forskel.

Samme mønster tegner sig, hvis man spørger ind til, om de dagen før spiste særligt klimabelastende kød fra okse og lam. Det gjorde henholdsvis 35 og 27 %

Kun en tredjedel af dem, der prøver at reducere deres kødforbrug, oplever ingen eller meget små barrierer. Omvendt oplever næsten lige så mange, at det er meget svært. De kan f.eks. savne støtte i hverdagen, have svært ved at lave mad uden kød eller bare rigtigt godt lide smagen af kød. De resterende ligger et sted midt imellem eller går kun lidt op i mad, forklarer Bente Halkier.

For Bente Halkier understreger resultaterne, at der både er behov for at lette adgangen til planterig kost i hverdagen og have øje for, hvor stor en betydning vores sociale netværk har. Andre og mere foreløbige analyser af data fra undersøgelsen peger da også på, at vi er langt mere tilbøjelige til at ændre madvaner, hvis vi møder andre i hjemmet, vennekredsen eller andre steder, som enten spiser mindre eller intet kød.

Løsninger, der retter sig mod den enkelte – som mere oplysning eller en afgift på kød – kan ikke stå alene, hvis vi for alvor vil sænke det samlede kødforbrug i Danmark. Vi skal også normalisere og lette adgangen til alternativer, for hverdagens vaner og sociale relationer er både centrale barrierer og drivkræfter, siger Bente Halkier.

Kilde: Københavns Universitet

Skrevet i: Aktuelt, Fødevarer

 
 

Seneste nyt fra redaktionen

Proteinbar består af overskud fra anden fødevareproduktion

Fødevarer12. 01. 2023

Når man nyder en nylanceret proteinbar fra et samarbejde mellem Nick’s og Motatos, spiser man, sådan groft fortalt, rester. 40 % af produktet består nemlig af biprodukter fra anden fødevareproduktion, som tidligere blev smidt ud. I stedet forener baren, der består af peanut og karamel, to af de .

Bygbrød bør erstatte rugbrødet – men der er en hage

Fødevarer21. 12. 2022

Brød bagt af enten rug eller hvede - eller en blanding - er hverdagskost for de fleste danskere. Men måske skulle vi i stedet spise bygbrød. Byg har nemlig en række gode egenskaber, som vi kan drage nytte af. Landmændene må anvende væsentligt mindre kvælstof til bygmarker end til hvede, byggen .

Her er vejen til en kødfri julemiddag som beholder smagen af jul

Fødevarer20. 12. 2022

Julemaden forbinder de fleste danskere med flæskesteg eller and - eller måske begge I hvert fald noget med kød, men sådan behøver det ikke være, påpeger Charlotte Vinther Schmidt, der er fødevareingeniør fra Københavns Universitet. I stedet for de klassiske juleretter har hun sammensat en .

Etiket afslører kødets tilstand og kan forhindre madspild

Fødevarer14. 12. 2022

En etiket kan måske snart afsløre, om kødet i emballagen kan spises eller ej. På den måde kan man forhindre, at fuldt spiseligt kød smides ud. Der er tale om en såkaldt smart-etiket, der reagerer på kødets tilstand, og ikke bare er fx er en data-baseret etiket. Etiketten er ikke på markedet .

Øget rigdom giver flere færdigretter, mere take away og mindre fokus på dyrevelfærd

Fødevarer08. 12. 2022

Jo højere tal der lyser op på ens bankbog, jo mindre tilbøjelig er vi til at stå i køkkenet og lave egen mad. I stedet står på take away og færdigretter. Udviklingen er en såkaldt global megatrend, og dækker således ikke bare over de danske husstande, men kan ses i stort set alle lande. Det er .

Mange danskere forsøger at komme væk fra den kød-tunge kost

Fødevarer28. 11. 2022

Danskere er blandt dem, som har den mest såkaldte kød-tunge kost i verden, og dermed stammer en stor del af vores CO2-udledning fra vores kost. En stor af danskerne forsøger dog, men store eller mindre held, at komme væk fra den kød-rige diæt, viser et stort forskningsprojekt Det .

De officielle kostråd går nu cirkulært

Fødevarer18. 11. 2022

Forbrugerne skal være bedre til at spise efter kostrådene, og derfor bliver de nu lanceret i en anden form. Ikke indholdsmæssigt, men i form af en kostcirkel. Ved at vælge den cirkulære form er det håbet, at rådene bliver mere grafiske - det er lettere at se, hvor meget de forskellige fødevarer .

Klimarådet forslår afgifter som et værktøj til at nedbringe Danmarks globale klimaaftryk

Fødevarer16. 11. 2022

Politikerne bør finde afgiftsskruen frem, hvis man vil gøre noget med Danmarks forbrugsbaserede globale klimaaftryk. Det foreslår rådet i et nyt notat Danskernes forbrugsbaserede klimaaftryk er officielt opgjort til 63 mio. ton CO₂e i 2020. Det er cirka 50 procent højere end den udledning, .

Glasflasken er langt fra den klimaduks som mange kunder tror

Fødevarer02. 11. 2022

Svenske Systembolaget har fået foretaget en undersøgelse af, hvilke vinemballager, der er bedst og værst ud fra et klimamæssigt synspunkt. Undersøgelsen, der er foretaget af Kantar Public, viser, at både PET-flasker, metaldåser og papirbaseret vinemballage er væsentligt bedre for klimaet end .

Tilmeld Nyhedsbrev

Tilmeld dig til dit online branchemagasin/avis

 
 
 
Få fuld adgang til indlægning af egne pressemeddelelser… Læs mere her

/Nyheder

  • Beckhoff Automation ApS

    Pixel-præcis LED strip og matrix kontrol

  • Spirax Sarco Danmark

    Reducer dine levetidsomkostninger på reguleringsventiler

  • Spirax Sarco Danmark

    Energibesparende løsning til genvinding af flash-damp

  • Beckhoff Automation ApS

    CX7000 – Embedded PC med ARM Cortex™-M7 processor

  • Beckhoff Automation ApS

    Nyt kursuskatalog 2023 er på gaden

  • Spirax Sarco Danmark

    Vi sætter fokus på damp som en naturlig energikilde

  • Phoenix Contact A/S

    Nye batteripol-stik til lagringssystemer derhjemme

  • Phoenix Contact A/S

    Nye stik til kabling af solcellepaneler

  • Beckhoff Automation ApS

    C6040 udvider rækken af Ultra-kompakte industri-PC´ere

  • Gemina Termix

    Premiere! Nye ECL 120 servicefilm fra Gemina Termix

Vis alle nyheder fra vores FOKUSpartnere ›

Seneste Nyheder

  • Proteinbar består af overskud fra anden fødevareproduktion

    12.01.2023

  • Bygbrød bør erstatte rugbrødet – men der er en hage

    21.12.2022

  • Her er vejen til en kødfri julemiddag som beholder smagen af jul

    20.12.2022

  • Etiket afslører kødets tilstand og kan forhindre madspild

    14.12.2022

  • Øget rigdom giver flere færdigretter, mere take away og mindre fokus på dyrevelfærd

    08.12.2022

  • Mange danskere forsøger at komme væk fra den kød-tunge kost

    28.11.2022

  • De officielle kostråd går nu cirkulært

    18.11.2022

  • Klimarådet forslår afgifter som et værktøj til at nedbringe Danmarks globale klimaaftryk

    16.11.2022

  • Glasflasken er langt fra den klimaduks som mange kunder tror

    02.11.2022

  • Nyudviklet etiket-teknologi til de mange fiber-emballager

    26.10.2022

  • Slut med plastfilm om agurkerne – afløseren er usynlig og spiselig

    26.10.2022

  • Du huskede vel at hylde ægget på World Egg Day

    14.10.2022

  • Arla understøtter klimatiltag hos mælkeproducenter med millioner euro

    12.10.2022

  • Salling åbner første butik uden køl og frys

    11.10.2022

  • EU-krav sætter skruelågene fast på velkendt kakaomælk

    11.10.2022

Alle nyheder ›

KONTAKT

TechMedia A/S
Naverland 35
DK – 2600 Glostrup
www.techmedia.dk
Telefon: +45 43 24 26 28
E-mail: info@techmedia.dk
Privatlivspolitik
Cookiepolitik